top of page

FINANCIJSKA PISMENOST

ZA MLADE

    Financijska pismenost u Hrvatskoj je na veoma niskoj razini, a u razvoju svake, pa tako i financijske pismenosti, obrazovanje je jedan od najbitnijih faktora. Najnižu razinu financijske pismenosti pokazuju mlađi od 19 godina, što je i logično, jer se radi o djeci, osnovnoškolcima i srednjoškolcima koji su još dovoljno mladi da im riječi poput kredita, kamata i valuta ne budu ni na kraj pameti. Uz to, riječ je i o dobnoj skupini koja pažljivo bira sadržaj koji će upijati. Naravno, s iznimkom brojnih podataka i definicija koje su dužni naučiti za vrijeme svog školskog obrazovanja.

   

 

    Inicijativa „Financijska pismenost za mlade“ u produkciji udruga partnera „Kultura Nova“ i „Moj Kompić“ na jednostavan način želi upoznati učenike s temeljima financijske pismenosti, gdje je primarni naglasak na protoku novca, odnosno njegovom evidentiranju. Iako srednjoškolci nemaju ‘prihode’ kao takve, protok novca svakako imaju (džeparac, pokloni i ostalo kao prihod, dok potrošnja istog predstavlja rashod), te su i više nego spremni za početak stvaranja neophodne dobre navike - evidencije svojeg financijskog ponašanja. Osim toga, ovim programom učenike upoznajemo s pojmom kreditiranja (ne trošiti ono što nemate!), te važnosti „pogleda u budućnost“, odnosno planiranja osobnih financija.

    Uz radno-edukativnu radionicu primjerenu mladima, učenicima će biti ponuđen i konkretan alat za evidentiranje vlastitih protoka novca, te će osim pruženog teoretskog znanja moći odmah djelovati u praksi.

logo2.png
Untitled.png
bottom of page