top of page
P-2: Kako funkcionira stambeni kredit?

    Prije svega, razjasnimo što je kredit. Kredit je posudba određenog iznosa novca (glavnica). Cijena posudbe, odnosno držanja tuđeg novca, izražava se u postotku u odnosu na glavnicu, za period od godinu dana. Na primjer, ako vam netko ponudi kredit od 10.000 kuna s kamatnom stopom (KS) od 6%, to znači da će vas držanje tog novca godinu dana koštati 600 kuna. Naravno, vi taj novac nećete samo držati, već ćete ga potrošiti za ono što vam treba (da vam ne treba, ne biste niti dizali kredit!). E tu dolazimo do jednog ključnog momenta u stavovima ljudi. Nerijetki su primjeri gdje ljudi ‘zaborave’ što su kupili novcem, i onda tvrde kako imaju kredit koji im stvara problem, zaboravljajući da (vjerojatno) imaju i ono što su kupili kreditnim novcem.
    Prebacimo li ove misli na stambeni kredit, analogna bi misao bila da prilikom kupnje kuće ili stana na kredit vi postajete neupitno vlasnik nekretnine (iako još za nju niste potrošili niti jednu svoju kunu), a na “grbači” vam je kredit. Realno je stanje da imate i jedno i drugo, odnosno dužni ste nekome (banci) novac ali posjedujete nešto što (nadajmo se) vrijedi jednako toliko koliko dugujete. Čak štoviše, vi s time što posjedujete (nekretnina) garantirate da ćete vratiti kredit (kojim ste je kupili), što zapravo djeluje skroz logično i pošteno. To se zove hipoteka.

    Uzmimo za primjer da prijatelju posudite 30.000 kuna i on si tim novcem kupi automobil. Recimo da ostane bez posla i da ne može vratiti novac, ne bi li bilo u redu da vam vrati barem auto?

    Ono što vam stambeni kredit omogućava jest imati vlastiti dom sada, prije nego što ste zaradili (uštedjeli) za njega. Cijena toga je upravo kamata, odnosno cijena posudbe. Vi zapravo obećavate da ćete zaraditi za tu nekretninu kroz neki period (npr. 25 godina), ali vam je malo predugo čekati 25 godina da je imate. Naravno, ako u bilo kojem trenutku shvatite da kredit nećete moći otplatiti, zapravo to znači da ni kroz 25 godina ne biste skupili za nekretninu, pa je onda suštinski i u redu da je nemate. Poanta ove priče je da postoji jasna cijena po kojoj možete imati vlastitu nekretninu prije nego imate novca za nju - ta cijena se zove kamata. Ako vam je kamata previsoka, učinite ono što činite i s cipelama kada je cijena previsoka - nemojte kupiti. To je cijela mudrost. Vaš je odabir hoćete li nešto kupiti ili ne, a naravno da je uvijek dobro znati kolika je cijena.

bottom of page